50 odstínů šedi - recenze



50 odstínů šedi. Na mezinárodní filmové databázi IMDB.COM  má tento film hodnocení 4.0 z 10 možných bodů. (Hlasovalo přes 63 tisíc uživatelů. Mimochodem, to i Diktátor, Büno, Ali G nebo Borat mají lepší skóre).  V České republice na serveru CSFD.CZ si vede tato úchylárna o něco lépe. Co ale čekat od národa, který si za prezidenta zvolí … Miloše Zemana. Bolest a sebemrskačství asi máme v oblibě.




Pobavila mne recenze na film, kterou na CSFD napsal RedAK. Ale abych jen doma nekritizoval něco, co jsem neviděl, tak jsem také zašel na tento snímek do kina. A za vstupenku to byly nejhůře utracené peníze ever. Od první minuty bylo jasné jak to dopadne. Děj tak ubohý a zoufalý jako Ovčáčkovo hledání Peroutkova článku . Kamera? Půlka záběrů slepých, zaostřených někam do pryč. Ale co - hlavně že je tam láska - říkají zoufalé ženy které hltají každou scénu představujíc si, že i na ni také někde čeká nějaký ten pan Grey. Tak naivní Pipinu, jakou je hlavní postava Anastasia, byste opravdu chtěli mít doma. 

Láska? Romantika? Hloupá Pipina se zamiluje do playboye který navenek vypadá a chová se jako gay a chce zachránit hladovějící svět. Ale není to gay. Jaké překvapení. Je bohatý, mladý, krásný a svým zvláštním úchylným způsobem má ženy rád. A taky se do naší Pipiny zamiluje. Tady romantika alá Pretty Woman končí. 

Tady totiž začíná komedie. Pan Grey je totiž tak trochu mentál jako Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku. Také má na společné sou(lo)žití smlouvu, kterou chce dodržovat. Také má svá pravidla, zvyky a vyžaduje specifické chování. Jenže, aby to byla ta pravá romantika pro náctileté puberťačky a nebo nepolíbené zapšklé dámy na které není radost pohledět, pan Grey svá pravidla porušuje. Nejprve řekne, že s nikým nespí v jedné posteli. Co se stane? Vedle naší Pipiny (která se předtím opije a poblije) se vyspí. Ráno jí nachystá prášky proti bolesti hlavy a k nim napíše cedulku: "eat me”. Pak na zapití džusík a k němu zase "drink me”. Vtipné jsou i další věci na kterých nejprve bazíruje a pak nad nimi mávne rukou. Romantika jak cyp. Jedno oko (a kdyby jen oko) přítomných dam nezůstalo suché. 

Až sem by to bolo ještě fajn. Romantický brak s nechtěným komediálním nádechem. Ale pak ukazuje pan Grey naší Pipině svou hernu. Jak honosný název pro úchylovu místnost plnou bičíků (že i žokej Váňa by mu mohl závidět), pout, hrazd.  O různých provazech a lanech by zase mohl vyprávět třeba horolezec Radek Jaroš. 

Každý normální chlap má svou “hernu”. Někdo tam má Xbox, jiný Playstation. Další má zase takovou “hernu” ve své garáži. Ale tohle je podle mě fakt úchylárna největšího kalibru. Jo neříkám ženskou neplácnout po zadku, ale abych ji musel mlátit bičem, svazovat nebo jinak ji mučit - to sorry …. to není normální. 

Zajímala by mě statistika prodeje takových sado maso pomůcek po tom, co vyšla kniha 50 odstínů šedi a pak teď, když už je v kinech i film. Jsem zvědavý, kolik takových Pipin to najednou doma po svém partnerovi vyžaduje. “Připomíná mi to trochu film Nuda v Brně: “Jaruno, to je na hovno, skoč pro trubku od vysavače …”






Hodně žen také vzpomíná na scénu s ledem. Pan Grey, výjimečně něžně, uloží svou Pipinu na postel. Zaváže jí oči, nabere do úst led a rozpouští ho na ní. Pipina se zmítá jako by do ní vjelo 230V. Ideální scéna pro zaprděnou prodavačku z Kauflandu, kterou ojíždí tak maximálně její vlastní pot v práci po zádech.  

Jediné pozitivum je, že až jí ten pan Grey skutečně namlátí, tak Pipina najde poslední zbytky rozumu a uteče. Ale tady racionální radost končí. V druhém dílu se totiž zase (k radosti všech velryba náctiletých pipinek) hned vrátí.

Upřímně lituju ty ženy, kterým se tento film líbí. 

Na závěr jedna rada. Vy, pánové, kteří doma máte normální holku, která není z 50 odstínu šedi odvařená … važte si toho!
Dodatek: spoustu toho člověk pochopí, když se podívá, jak vypadá autorka knihy, scénáristka filmu a režisérka ... :-)

Komentáře